Tivoli

Buitengewoon duurzame stadsbuurt

Development Management | Brussel
Tivoli
Klant
PARBAM
Locatie
Brussel

De nieuwe, duurzame Tivoli-wijk te Brussel (Laken) omvat de herontwikkeling van een brownfield tot een levendige buurt. Deze transformatie werd in opdracht van citydev.brussels uitgewerkt door Parbam: een vereniging bestaande uit de partners Pargesy en Immo BAM (nu Kairos).

Parbam stelde Bopro aan als BREEAM-assessor om een zo duurzaam mogelijk project te ontwikkelen en hiermee een BREEAM Communities certificaat te behalen. Ondertussen zijn de werken voltooid en kende BRE een Outstanding-certificaat toe aan het project. Tivoli behaalde met een BREEAM Communities score van 95% de beste score wereldwijd, alsook het eerste, en voorlopig het enige, BREEAM Communities certificaat in de BENELUX.

Kairos low 17 2200x1200
Kairos low 95 2200x1200

Wat je nog wilt weten...

Locatie

De Tivoli-wijk is gelegen in een perimeter bepaald door de Molenbeekstraat, de Wautierstraat, de Tivolistraat en de Claessensstraat in Laken. Het project omvat verschillende functies: 397 woningen (mix van 271 betaalbare en 126 sociale woningen), 7 commerciële ruimtes, 2 crèches, 1 ruimte voor de cel Openbare Netheid van de Stad Brussel, 291 ondergrondse parkeergarages en plek voor meer dan 650 fietsenstallingen. Dit alles bevindt zich tussen verschillende nieuw aangelegde straten met snelheidsbeperking, pleinen en binnentuinen geconcipieerd als biodiversiteitslaboratoria.

Burgerparticipatie

Tivoli vormt op deze manier de herontwikkeling van een braakliggend terrein, en vormt nu de verbinding tussen de industriezone van de Haven van Brussel en een bestaande, dense woonwijk in Laken. Het vormde een grote uitdaging om de nieuwe wijk te verweven in de reeds bestaande dense en gemengde stadsomgeving. Burgerparticipatie stond bij dit project centraal, een duurzaamheidscharter werd daarom ondertekend door de bewoners zodoende een aantal doelstellingen en afspraken met elkaar vast te leggen.

Slim & ecologisch

Ook wat betreft bouwtechnieken en energiehuishouding kan de Tivoli-wijk aanzien worden als een voorbeeldproject. Alle gebouwen op de site zijn passief en 30% van de woningen voldoet aan de nulenergiecriteria. 5 sites voor afvalsortering, 424 kWpiek zonnepanelen, één centrale stookplaats, 10 moestuinen en verschillende groendaken, 10 waterinfiltratiebekkens, 5 regenwater- en 10 grijswater recuperatietanks en een experimentele serre van 90 m² zorgen ervoor dat Tivoli aanzien kan worden als een slim en ecologisch stadsdeel.

Interessant voor jouw project en wil je weten hoe we je kunnen helpen?

Ontdek andere referenties.

Onze Forward Thinkers zetten jouw vastgoeduitdagingen graag om in duurzame kansen, neem een kijkje.

Referenties

Forward thinking to
secure your future,
both financial & societal.

SDG Pioneer

Expertises

Handige links

Word Forward Thinker

Wil je een hoeksteen van onze organisatie worden?

Apply here

Laten we contact houden!

Onze kantoren zijn gevestigd in Gent, Brussel en Parijs.

©2024 Bopro - Legal & Disclaimer - Cookies