Daelhof crematorium

Crematorium in middelgroot stadsgebied

Daelhof crematorium
Klant
Havicrem
Locatie
Zemst

In januari 2015 liep het bouwproces van het nieuwe crematorium van Zemst ten einde. Dit uitvaartcentrum, Daelhof is gelegen op een terrein van 5.5 hectare en situeert zich in een groene buffer en is volledig geïntegreerd in de omgeving. Bopro was verantwoordelijk voor Project management, construction management en stond ook in voor de Veiligheidscoördinatie.

Havicrem, de in 2003 opgerichte intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in de provincie Vlaams-Brabant is hierbij de opdrachtgever. Ze kozen voor dit project voor de Vlaamse architect Christian Kieckens en buro DAE Architects (Johan Van Rompaey).

Het idee was een plaats te creëren, een dienst en de nodige infrastructuur om iedereen de mogelijkheid te geven om in alle sereniteit op een eigen persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen. Deze filosofie bepaalt het ontwerp van de infrastructuur. Er werd speciale aandacht geschonken aan ruimte, stilte en comfort.

HAV Ontvangst 20130623
Havicrem crematorium Zemst02k

Wat je nog wilt weten...

Programma

Het gebouw bestaat uit een grote inkomhal. drie plechtigheidszalen en koffiekamers. De eerste aula heeft een capaciteit van 200 zitplaatsen, de tweede is voor 80 man en de derde, meer intieme aula is voor 30 man. Dezelfde principes, ruimte, stilte en comfort heersen ook in de koffiekamers. Hier is ruimte voor sereniteit in gezelschap van geliefden, er is tijd voor koffie en een praatje.

Layout

De ruimte kan aangepast worden aan het aantal genodigden. Zo wordt geen plaats verspild en voelt niemand zich verdwaald in te grote ontvangstruimtes. Dit kan dankzij wegneembare en aanpasbare wanden. Zij passen de ruimte aan aan de juiste setting.

Duurzaamheid

Havicrem koos ook voor een duurzame aanpak. Een voorbeeld hiervan is de intelligente combinatie van daglicht en digitaal gestuurde verlichting. Bopro adviseerde ook de warmte van de ovens te hergebruiken om het gebouw autonoom mee te verwarmen. Het resultaat is een hoog kwalitatief uitvaartcentrum met een functionele architectuur en duurzame oplossingen.

Kunst en natuur

Hier kunnen bezoekers ook kunst en natuur terugvinden. Tijdens de ontwerpfase werd immers speciale aandacht geschonken aan de integratie van kunstelementen zoals de columbariumwand. Het gebouw is ook mooi ingebed in de natuurlijke omgeving. Zo wordt de verbinding gemaakt met het bestaande omvangrijke bos dat ook een grote rol kan spelen voor zij die treuren om het verlies van een naaste.

Interesse in onze andere projecten?

©2022 Bopro - Legal & Disclaimer - Cookies