Gare Maritime

Terreinontwikkeling in grootstedelijk gebied

Integrated Project Management | Brussel
Gare Maritime
Locatie
Brussel

Gare Maritime, ooit een van de grootste treinstations van Europa, werd herontwikkeld. Het idee was om op de site van Tour&Taxis een overdekte stad te creëren met faciliteiten om te winkelen, werken, ontspannen, eten, drinken, enzovoort. Een plek waar het aangenaam wonen is en het een plezier is om te wandelen. Een uniek project voor multifunctioneel gebruik, waarbij oud en nieuw elkaar aanvullen. Het gebouw zal de omgeving, de structuur en de logica van de historische inkomhal respecteren, maar zal ook opvallen met innovatieve oplossingen.

De transformatie van de hele Tour & Taxis-site is toekomstgericht door het multifunctionele gebruik van de verschillende gebouwen, wat resulteert in een complementair en intelligent ruimtegebruik. Er werden veel duurzame bouwoplossingen geïmplementeerd die synergiën zoeken tussen de verschillende gebouwen op de site.

Ook Bopro speelde een rol in de transformatie van dit monumentale depot en van de andere gebouwen op de site van Tour & Taxis. We keken uit naar wat een levendige overdekte stad zou worden en waardeerden de erfgoedwaarde van het gebouw. Tijdens de transformatie van dit monumentale depot bewaakte Bopro de veiligheid tijdens het bouwproces, was als Project- en Bouwmanager betrokken bij het project, beoordeelde het gebouw als onafhankelijke BREEAM-expert op duurzaamheid en begeleidde het een co-creatietraject om een circulaire dynamiek te creëren en te implementeren op de site.

Zidis Bopro Still 008
Zidis Bopro Still 005

Wat je nog wilt weten...

Concept

Gare Maritime zal bestaan uit 12 afzonderlijke blokken op een totale oppervlakte van 45 000 m². De drie centrale hallen worden vrij gehouden en de nieuwe volumes zullen in de zijgevels geplaatst worden. Extensa wil op deze manier de bestaande historische structuur en het monumentale van de overdekte hal benadrukken: de centrale boulevard zal beschikbaar zijn voor evenementen, tentoonstellingen en festivals. Het wordt een aangename omgeving voor medewerkers van de Tour&Taxis-site, de bewoners van de woonwijken, de buren, maar ook voor toeristen.

Synergiën op de site

Tijdens de renovatie werden de materialen gerecupereerd en zullen ze hergebruikt worden in de hal en in de landschapsarchitectuur, de nieuwe volumes in Gare Maritime zullen in kruislaminaat gebouwd worden voor een maximale flexibiliteit en demonteerbaarheid, het regenwater van het grote dak van het Gare Maritime zal worden opgevangen en opgeslagen voor sanitair gebruik en irrigatie van de tuin op het hele terrein van Tour & Taxis. Een grote zonnepaneelinstallatie op het dak zal verschillende gebouwen op het terrein van elektriciteit voorzien en geothermische warmtepompen worden geïnstalleerd voor de verwarming en koeling van het gebouw.

Interessant voor jouw project en wil je weten hoe we je kunnen helpen?

Ontdek andere referenties.

Onze Forward Thinkers zetten jouw vastgoeduitdagingen graag om in duurzame kansen, neem een kijkje.

Referenties

Forward thinking to
secure your future,
both financial & societal.

SDG Pioneer

Expertises

Handige links

Word Forward Thinker

Wil je een hoeksteen van onze organisatie worden?

Apply here

Laten we contact houden!

Onze kantoren zijn gevestigd in Gent, Brussel en Parijs.

©2024 Bopro - Legal & Disclaimer - Cookies