Crematorium Lommel

Crematorium in middelgroot stadsgebied

Crematorium Lommel
Klant
Pontes
Locatie
Lommel

Eind 2016 is het bouwproces van het nieuwe Crematorium van Lommel gestart. Dit was het begin van wat een indrukwekkend en opvallend gebouw zou worden, klaar om de deuren te openen eind april 2018. Het resultaat staat er: een afscheidscentrum van hoge kwaliteit, geïntegreerd in haar natuurlijke omgeving. Bopro hielp bij het aanstellen van de Design & Buildpartner en de keuze van een leverancier van de oven & filterinstallatie.

Pontes, de intergemeentelijke vereniging die dit project mogelijk maakte is ook de bouwpromotor. Het is een betrouwbare partner in de uitvaartsector. Zij lanceerden de oproep en selecteerden het consortium Vanhout (general contractor) en a2o als architecten. Bopro was verantwoordelijk voor Projectmanagement en veiligheidscoördinatie. In een eerste fase brachten we de eisen en noden in kaart. Het opstellen van een Programma van eisen is noodzakelijk voor het al dan niet slagen van een project. Om die reden besteden we specifieke aandacht aan de nauwkeurigheid waarmee we de criteria documenteren. We volgden ook de vergunningsaanvragen op en ondersteunden de opdrachtgever tijdens het aanstellen van een Design & Build consortium. Tijdens de bouwfase beheerden we het budget, de kwaliteit en timing van het project.

Pontes Crematorium Lommel 3
Pontes Crematorium Lommel 2

Wat je nog wilt weten...

Achtergrond

De nood aan een nieuw crematorium was al even voelbaar in deze provincie: inwoners moesten naar andere steden gaan, zoals Turnhout, Hasselt en zelfs Nederland. Ze moesten wachten op een beschikbaar tijdsslot. Nu kunnen ze afscheid nemen in hun eigen regio, met iedereen die hen dierbaar is, en de crematie kan op hetzelfde moment plaatsvinden als de plechtigheid.

Ontwerp

Het crematorium werd ontworpen door a2o architect Luc Vanmuysen, die hier duidelijk de nadruk op de natuur en de rust legde. Hij stelde voor om het gebouw in de natuurlijke omgeving te integreren en hierbij een belangrijke rol aan de natuur toe te kennen. Het ontwerp onderstreept de kracht van de natuur en de transparantie van het gebouw versterkt de sereniteit van de omgeving. Het landschap is prachtig en nodigt de bezoeker uit om tot een andere wereld toe te treden, waar hij van het dennenbos en de heide kan genieten.

Interesse in onze andere projecten?

©2022 Bopro - Legal & Disclaimer - Cookies