Bopro prijswinnaar bij BREEAM Awards 2021

Bopro ontving de Regio Award (categorie West-Europa) voor Tivoli GreenCity

Gepubliceerd op
26/03/2021

Deel dit artikel

Op 25 maart jl. vonden de BREEAM Awards 2021 plaats. Bopro ontving de Region Award (categorie West-Europa) voor Tivoli GreenCity. Een project in opdracht van citydev.brussels, ontwikkeld door Parbam: een vereniging bestaande uit de partners Pargesy en Immo BAM (nu Kairos).

Parbam stelde Bopro aan als BREEAM-assessor. Binnen deze opdracht maximaliseerde Bopro de duurzaamheid van het project door een goede kennis van de BREEAM certificatieschema's en de nodige aandachtspunten. Tivoli GreenCity werd bekroond met een Outstanding certificaat en met een BREEAM Communities score van 95% behaalde Tivoli de beste score wereldwijd, alsook het eerste, en voorlopig enige, BREEAM Communities eindcertificaat in de BENELUX.

De Tivoli-wijk is gelegen in een perimeter die wordt bepaald door de Molenbeekstraat, de Wautierstraat, de Tivolistraat en de Claessensstraat in Laken. Het project omvat verschillende functies: 397 woningen (een mix van 271 betaalbare en 126 sociale woningen), 7 commerciële ruimtes, 2 kinderdagverblijven, 1 ruimte voor de cel openbare netheid van de Stad Brussel, 291 ondergrondse parkings en plaats voor meer dan 650 fietsenstallingen. Dit alles is gelegen tussen verschillende nieuw aangelegde wegen voor langzaam verkeer, pleinen en parken die zijn ontworpen als laboratoria voor biodiversiteit.

Op die manier herontwikkelt Tivoli een braakliggend terrein, dat nu de verbinding vormt tussen de industriële zone van de Haven van Brussel en een bestaande, dichtbevolkte woonwijk in Laken. Het was een grote uitdaging om deze nieuwe wijk te verweven in de reeds bestaande dichte en gemengde stedelijke omgeving. Burgerparticipatie stond centraal in dit project, dus werd een duurzaamheidscharter ondertekend door de bewoners om een aantal doelstellingen en afspraken met elkaar vast te leggen.

Ook op het vlak van bouwtechnieken en energiebeheer kan de Tivoli-wijk als een modelproject worden beschouwd. Alle gebouwen op de site zijn passief en 30% van de woningen voldoet aan de nul-energiecriteria. 5 afvalsorteerplaatsen, 424 kWpiek zonnepanelen, één centrale stookplaats, 10 moestuinen en verschillende groendaken, 10 waterinfiltratiebekkens, 5 regenwater- en 10 grijswaterrecuperatietanks en een experimentele serre van 90m² zorgen ervoor dat Tivoli kan beschouwd worden als een slimme en ecologische wijk.

Voor meer informatie over dit project, klik hier.

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste publicaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Forward thinking to
secure your future,
both financial & societal.

SDG Pioneer

Expertises

Handige links

Word Forward Thinker

Wil je een hoeksteen van onze organisatie worden?

Apply here

Laten we contact houden!

Onze kantoren zijn gevestigd in Gent, Brussel en Parijs.

©2024 Bopro - Legal & Disclaimer - Cookies