Skip to main content

Spectrum

Sustainable office building in the heart of Brussels

Ghelamco

Bopro worked as BREEAM assessor and BREEAM accredited professional on Spectrum: a new office building that replaces an old, dilapidated building. Spectrum is located in Brussels, in the lively neighbourhood of Madou. The project is perfectly located along the small ring road of Brussels and close to the Madou metro station from where you can reach the main train stations of Brussels and Brussels Airport in no time. Today, mobility is an important factor in the development of new office buildings, and this has certainly been taken into account in the development of Spectrum. Considering its location in one of the most vibrant and busy parts of Brussels, a private underground car park has been provided, which is also open to the public. In this way, Spectrum also contributes to more efficient spatial planning.

Spectrum is a project of Ghelamco, a no-nonsense client of Bopro that is highly motivated to work on sustainability and to meet the requirements of BREEAM. Through good cooperation with the client and the construction team, a BREEAM Excellent certificate could be obtained for Spectrum.

The strong pace at which people live and work in the capital demands comfort and efficiency. An inspiring design and architectural concept, designed by Jaspers-Eyers architects, with highly advanced technologies in the field of energy efficiency are central to this project. Strict criteria in terms of acoustic and thermal comfort are met, and the employers and employees who use this building can count on a large amount of daylight through the large windows extending from floor to ceiling. This is done without excessive energy consumption: thorough insulation combined with efficient heat recovery, individual heat controllers and high air-tightness combined with an energy monitoring system ensure good climate control. In addition, LED lighting, automatic awnings, rainwater recovery, green roofs and façade greenery also contribute to this sustainable, near-energy-neutral building.

A symbiosis between working and living is pursued in the city. Prior to the finalisation of the building, future tenants were already consulted to test the finishing of the spaces and to take their wishes into account.

What we did
Sustainability Advice
Duration
2015-2020
Size
ca. 20.000 m²