Skip to main content

Spectrum

Duurzaam kantoorgebouw in hartje Brussel

Ghelamco

Bopro werkte als BREEAM assessor en BREEAM accredited professional mee aan Spectrum: een nieuw kantoorgebouw dat een oud, uitgeleefd gebouw vervangt. Spectrum is gelegen te Brussel, in de levendige buurt van Madou. Het project is perfect gelegen langs de kleine ring van Brussel en vlak bij het metrostation Madou van waaruit je in een mum van tijd in de belangrijkste stations van Brussel en Brussels Airport bereikt. Mobiliteit is op vandaag een belangrijke factor in de ontwikkeling van nieuwe kantoorgebouwen, en daar is bij de ontwikkeling van Spectrum zeker rekening mee gehouden. Gezien de ligging in één van de meest bruisende en drukke delen van Brussel, werd een eigen ondergrondse parking voorzien, dewelke ook publiek toegankelijk is. Zo draagt Spectrum ook bij aan een meer efficiënte ruimtelijke inrichting.

Spectrum is een project van Ghelamco, een no-nonsense klant van Bopro waar zeer gemotiveerd meegewerkt wordt aan duurzaamheid en aan de vereisten die BREEAM stelt. Door een goede samenwerking met de klant en het bouwteam kon voor Spectrum een BREEAM certificaat Excellent behaald worden.

Het stevig tempo waaraan in de hoofdstad geleefd en gewerkt wordt, vraagt om comfort en efficiëntie. Een inspirerend design en architecturaal concept, ontworpen door Jaspers-Eyers architecten, met zeer geavanceerde technologieën op vlak van energie-efficiëntie staan centraal in dit project. Strenge criteria op vlak van akoestisch en thermisch comfort worden vervuld, en de werkgevers en werknemers die van dit gebouw gebruik maken, kunnen rekenen op een enorme hoeveelheid daglicht via de grote glaspartijen die zich uitstrekken van vloer tot plafond. Dit zonder overmatig energieverbruik: een doorgedreven isolatie in combinatie met efficiënte warmterecuperatie, individuele warmteregelaars en een hoge luchtdichtheid in combinatie met een energiemonitoringsysteem zorgen voor een goede klimatisering. Verder dragen ook de LED-verlichting, automatische zonneschermen, recuperatie van regenwater, groendaken en gevelgroen bij aan dit duurzaam, bijna-energieneutraal(BEN)-gebouw.

Er wordt een symbiose tussen werken en wonen nagestreefd in de stad. Met de toekomstige huurders werd vooraf aan de finalisatie van het gebouw reeds samen gezeten om de afwerking van de ruimtes af te toetsen en hun wensen mee te nemen.

Hier deden wij
Duurzaamheidsadvies
Duur
2015-2020
Grootte
ca. 20.000 m²