Skip to main content

Abdij Notre-Dame d’Ourscamp

Reconstructie van een abdijvleugel

Congrégation des Serviteurs de Jésus et de Marie

De abdij Notre-Dame d’Ourscamp is een voormalige cisterciënzer abdij die als historisch monument is geklasseerd. Ze bevindt zich in de stad Chiry-Ourscamp  (Frankrijk) op de plaats van een oud oratorium dat in het jaar 641 door Saint-Eloi werd gesticht. Het oratorium werd in 1129 omgevormd tot abdij door Sint-Bernard op verzoek van Simon de Vermandois, bisschop van Noyon, en neef van de Franse koning Lodewijk VI le Gros. Het werd een van de belangrijkste cisterciënzer kloosters in Noord-Frankrijk.

Na de bombardementen van de Eerste Wereldoorlog heeft een vleugel van de abdij aanzienlijke schade opgelopen. Momenteel is de opdracht lopende om deze vleugel te herstellen met als doel hieraan een hotelfunctie te koppelen die gewijd is aan spirituele retraites. Meer dan een restauratie en rehabilitatie, combineert dit project waardevolle maatschappelijke en milieudoelstellingen voor de realisatie van dit unieke project in Frankrijk, dit in het kader van de historische monumenten en het herstelplan.

De werkzaamheden, die naar verwachting 30 maanden zullen duren, worden uitgevoerd door de Congregatie van de Dienaressen van Jezus en Maria onder leiding van Alice Capron-Valat, erfgoedarchitecte. Met een waarde van ongeveer 4 miljoen euro (fase 1), krijgt de operatie een krediet van 900.000 euro in het kader van het herstelplan.

Het programma omvat een totale oppervlakte van 1300 m², verdeeld over 4 verdiepingen. Het project betreft de bouw van een winterkapel die plaats biedt aan 115 personen met verschillende aangebouwde ruimtes zoals vergaderzalen, sacristie,… en 17 zalen die in totaal plaats bieden aan 87 personen.

In dit project begeleidt Bopro de projecteigenaar en de projectbeheerder bij de integratie van technische en architecturale oplossingen gelinkt aan een duurzame ontwikkeling. Deze oplossingen zullen het mogelijk maken de energie-efficiëntie van de site te verbeteren, het waterverbruik te verminderen, de ter plaatse aanwezige materialen te hergebruiken en de impact tijdens de exploitatiefase te beheersen. Daarnaast maakte Bopro een overzicht van voorgeselecteerde materialen om alternatieven met een lage koolstofimpact te vinden: materialen van biologische oorsprong, plaatselijk geproduceerd, koolstofarm, enz. Voor de bouwfase heeft Bopro een ecologisch werfcharter opgesteld om bedrijven aan te moedigen deze milieuvriendelijke aanpak te integreren in uitvoering.

Hier deden wij
Duurzaamheidsadvies
Duur
2020-2023
Grootte
1300m²