Skip to main content

Woonzorgcomplex Sint-Pietersmolenwijk

WOON- EN ZORGCENTRUM, DAGVERZORGINGSCENTRUM, KINDERDAGVERBLIJF EN BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG

Mintus

Mintus is de Brugse zorgvereniging met een aanbod van zorgverlening, zorgondersteuning en vrijetijdsactiviteiten. Mintus brengt de zorgdiensten van het OCMW samen, met het oog op meer comfort. De zorgvereniging bundelt de dienstverlening en taken in het kader van de (senioren)zorg.

In het Noorden van Brugge, aan de Sint-Pietersplas zorgt Mintus voor een nieuw woon-zorgcentrum. Hier zullen onder meer de mensen van het WZC Minnewater en de meest zorgbehoevenden in het noorden van Brugge terecht kunnen. Naast de nieuwbouw van een woon-en zorgcentrum, wordt ook een dagverzorgingscentrum, kinderdagverblijf en buitenschoolse kinderopvang voorzien. Het nieuwe complex zal het modernste en grootste woon-zorgcentrum van Brugge huisvesten en is gelegen tussen de Sint-Pietersmolenstraat en de Blankenbergse Dijk.

Het WZC zal een nieuwe thuis betekenen voor 232 bewoners met een zorgprofiel, en het dagverzorgingscentrum zal een capaciteit hebben voor 30 personen.

Het ontwerp van architect Gino Debruyne houdt rekening met de natuur in de omgeving en integreert zoveel mogelijk natuurlijk licht in het gebouw. Het is belangrijk dat de bewoners kunnen genieten van licht en natuur. Mintus-voorzitter Pablo Annys: “We investeren hier in een collectief woonconcept op maat van bewoner, bezoeker en zorgverlener. Kwalitatieve zorg staat voorop, maar we hebben ook aandacht voor de beleving.” Alle voorzieningen zijn volledig op maat ontworpen voor de hulpbehoevende senior, en verder wordt het comfort van de gebruiker centraal gesteld door een optimale temperatuur en aangename materialen. Deze zijn uiteraard uitgekozen met oog voor de duurzaamheid.

Duurzaamheid staat in dit project centraal, en dat op architecturaal vlak, maar ook breder: op vlak van de site en het gebruik. Deze toekomstbestendige ontwikkeling wordt immers gekenmerkt door een optimale waterhuishouding, efficiënt energieverbruik, hernieuwbare energie en ecologische materialen. De architecturale beleving, sociale cohesie, lokale handel en een optimale waterhuishouding gaan hier hand in hand.

Bopro is verantwoordelijk voor de aanstelling van het ontwerpteam, project management, cost management en de veiligheidscoördinatie voor deze nieuwbouw.

In voorontwerp werd een grondige grondstudie uitgevoerd door ingenieur stabiliteit Cobe ingenieurs bvba.

In het najaar van 2019 vonden infrastructuurwerken plaats om een toegangsweg naar het toekomstige woon-zorgcentrum te voorzien. Tezelfdertijd startte ook de bouw van deze nieuwe campus. Momenteel is ook de hoofdaannemer Verstraetebouw nv reeds aan het werk.

Het wordt een toonaangevend project. En een voorproefje van hoe de kamers van het woon-zorgcentrum eruit zullen zien, is reeds beschikbaar. In WZC Minnewater is een modelkamer opgebouwd op ware grootte waarin alle vaste meubilair, ramen, deuren, sanitaire voorzieningen en wandtegels zijn aangebracht zoals dat ook in het gloednieuwe WZC in Sint-Pieters zal gebeuren.

De opening van het nieuwe woon-zorgcomplex is voorzien voor eind 2022. Het historische gebouw waar WZC Minnewater nu in huist, krijgt na de verhuizing een passende herbestemming.

Meer info en updates over dit project: https://www.facebook.com/pg/sintpietersmolenwijk/posts/

Hier deden wij
Project management
Duur
2014-2023
Grootte
25.984 m²