Skip to main content

Centre Hospitalier Chrétien – Montlégia

Ziekenhuis in grootstedelijk gebied

Centre Hospitalier Chrétien

Het ziekenhuis MontLégia vormt de toekomstige huisvesting voor de drie ziekenhuizen in de regio Luik van het Centre Hospitalier Chrétien (CHC). In 2008 werd gekozen voor de voormalige mijnsite van Patience et Beaujonc als locatie voor dit project. Ze is gemakkelijk toegankelijk met het openbaar vervoer en met de auto onder meer via een rechtstreekse toegang tot de autosnelweg E25. Het nieuwe ziekenhuis ligt ongeveer 100 meter boven de Maas en biedt op die manier een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. De bouwplaats ligt centraal tussen de ziekenhuizen die er zullen ondergebracht worden en pal op de plek waar vroeger de gezondheidsvoorziening van de eerdere mijnactiviteit georganiseerd werd.

Het ziekenhuis maakt deel uit van een groter geheel, waarin ruimte is voor economische activiteit, een woon- en zorgcentrum, appartementen en een ecowijk. Er wordt ook een gebouw voorzien waarin de centrale diensten van de groep zullen huisvesten.

De totale vloeroppervlakte van het ziekenhuis bedraagt ongeveer 100.000 m² met een footprint van 35.000 m². Het gebouw bestaat uit een gelijkvloers plus vijf bovenliggende verdiepingen. Het gebouw is L-vormig. In de hoek bevindt zich het medico-technisch blok waarin het operatiekwartier, de laboratoria en onderzoeksruimten zijn ondergebracht. Bekijk hier de indeling.

Hier zullen 2.800 medewerkers tewerkgesteld worden, goed voor 720 ziekenhuisbedden en 120 plaatsen in het daghospitaal. Het nieuwe ziekenhuis zal op jaarbasis instaan voor 250.000 consultaties, 30.000 operaties, 4.000 bevallingen en 74.000 opnames via de urgentiedienst.

In 2012 werd Bopro met Atosborne geselecteerd voor het projectmanagement in de uitvoeringsfase. Bopro legde daarbij de basis voor de uitvoeringsplanning en is verantwoordelijk voor de financiële opvolging van het project dat werd uitgesplitst in 34 verschillende loten.

De verhuis naar het nieuwe ziekenhuis is voorzien in maart 2020.

Hier deden wij
Proces management, Project management
Duur
2012-2019
Grootte
92.000 m²