Skip to main content

Triango, de Belgische inzending van BOPRO, winnaar van ‘Inventons la métropole du grand Paris’

19/10/2017

BSI (BOPRO sustainable investments) won met TRIANGO de wedstrijd voor het ontwikkelen van een 15 ha groot terrein in de “TRIANGLE DE GONESSE”. Als BELGISCHE ONDERNEMING maken we nu deel uit VAN het project “Inventons la Métropole du Grand Paris”.

Inventons la Métropole du Grand Paris’, de grootste Europese wedstrijd voor stadsplanning, stedenbouw en architectuur, werd in 2016 uitgeschreven met het oog op ontwikkelingen die het leven in en rond de stad zouden verbeteren.

De experts kozen voor het project Triango van BSI (Bopro Sustainable Investments) voor het project Triangle de Gonesse – één van de 58 te ontwikkelen locaties. Triango ligt tussen de luchthavens Charles de Gaulle en Le Bourget. Tegen 2024 is er een nieuw metrostation gepland.

Triango, een architecturale entiteit ontworpen door het team van RAU, Karres+Brands, SeARCH en Atelier Phileas, zal model staan voor de circulaire economie. Samen met haar partners en een reeks jonge bedrijfjes, zal Bopro Sustainable Investments (BSI) een terrein ontsluiten in de Triangle de Gonesse, bestaande uit 167.100 m² modulaire kantoren, incubators , ateliers, gemeenschappelijke werkruimten. Er zijn ook diensten en faciliteiten voorzien zoals sportinfrastructuur, een medisch centrum, een crèche en bedrijven actief in de bio-economie. Dit bouwproject zal beslist een antwoord bieden op de behoeften van niet alleen de bewoners en de ondernemers in Gonesse en ruimere omgeving, maar ook van internationale bedrijven. BSI is zich bewust van het landbouwkarakter van het gebied en heeft er daarom hoogtechnologische stadslandbouw een centrale plaats gegeven. We voorzien dan ook ca. 10.000 m² serres en containers voor het kweken van planten om te dienen als voedsel en als grondstof voor bio-economische activiteiten.

Het ontwerp wordt gekenmerkt door een centraal “sportpark” dat een maximale “groene” ervaring biedt aan de bedrijven op de terreinen errond. Terwijl er aan de kant van het park variaties zijn in de bouwvolumes, zorgt het doorlopende gebouw langs de buitenrand voor continuïteit en eenheid, en geeft het terrein zo een sterke identiteit met iconische gevels.

De Triango-gebouwen zullen zowel energiepositief als CO2-neutraal zijn. Aangezien de gebouwen aanpasbaar zijn en volledig ontmanteld kunnen worden, is dit project uitermate toekomstgericht. In deze context zal elke gebruikte ‘steen’ en al het gebruikte materiaal – gekozen op basis van hun milieuprestaties en capaciteit om hergebruikt te worden – geregistreerd worden in ‘Madaster‘ (materials database). Zodoende zullen alle gebruikte materialen traceerbaar zijn.

Triango staat ook voor groene mobiliteit. Bewijs daarvan zijn bv. een fietsenstalling, een carpool-service en zelfrijdende elektrische pendelvoertuigen. Een uitgebreid netwerk van speelse voetpaden en degelijk ontworpen fietspaden doorkruist het groene hart en intern zijn er enkel “schone” transportmiddelen voorzien.

Tegen 2030 zal Triango aan 11.500 mensen werk bieden op 68.500 m² groenzones, 167.100 m² vloeroppervlakte en 10.000 m² hoogtechnologische stadslandbouw.

Triango is een realisatie van:
BSI (Bopro Sustainable Investments), Bopro, RAU, Karres en Brands, SeARCH, Atelier Phileas, ITF, LTF, Turntoo, BIGH, Urban Crop Solutions, SQA, Studio Beyond, Evergreen en Siemens.

Meer info over Triango:
Triango, een nieuw project
Bekijk het filmpje over Triango
Bopro op de shortlist van “Inventons la métropole du Grand Paris!

NIEUWS