Skip to main content

Blue O’pen consortium wint de PPS-aanbesteding voor de ontwikkeling van Blue Gate Antwerp

17/02/2016

Het Blue O’pen consortium bevat de DEME groep gespecialiseerd in Dredging, Environmental and Marine Engineering en de vastgoedadviseur en duurzaamheidsspecialist Bopro. Ze vormen samen een publiek-private samenwerking (PPS) om Petroleum Zuid, ooit een druk bedrijventerrein ten zuiden van Antwerpen, te herwaarderen.

De Het stadsbestuur van Antwerpen, de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) en Waterwegen & Zeekanaal (W&Z) hebben aan het Blue O’pen-consortium de aanbesteding toegewezen voor het saneren, herontwikkelen en vermarkten van de historisch vervuilde gronden van Petroleum Zuid. Het Blue O’pen consortium bestaat de ingenieursgroep DEME en de vastgoed- en duurzaamheidsspecialist Bopro. Zij zullen via een publiek-private samenwerking het terrein nieuw leven inblazen en omvormen tot een toplocatie voor milieuvriendelijke en innovatieve bedrijven.

Blue Gate Antwerp is een “brownfield” langs de Schelde, dat herontwikkeld wordt tot een hoogwaardig, watergebonden bedrijvenzone. Het braakliggende terrein van 63 ha is gelegen tussen het nieuwe Antwerpse Gerechtsgebouw en de Hobokense Polder, dichtbij het station Antwerpen Zuid. Na de oprichting van de PPS zal Blue O’pen beginnen met de sanering en ontwikkeling van Blue Gate Antwerp. DEC (DEME Environmental Contractors), dochtermaatschappij van DEME, wil het volledige bodemonderzoek in 2016 voltooien en de nodige vergunningen aanvragen om de gronden in 2017 te saneren. Op de historisch zwaar vervuilde site zullen stoffen van verschillende aard zoals aardolie, polyaromatische koolwaterstoffen en zware metalen verwijderd worden. Tezelfdertijd zal Dredging International (DI), een andere dochtermaatschappij van DEME, beginnen met de infrastructuurwerkzaamheden voor de nieuwe bedrijvenzone waarbij het terrein wordt opgehoogd.

Alain Bernard, CEO van DEME:

“DEME is een pioniersbedrijf zowel in de bronwfieldaanpak als de PPS-formule. Deze nieuwe samenwerking past in DEME’s sterke samenwerkingsstrategie waarbij we met onze partners zoeken naar een evenwichtige relatie bij de aanpak van complexe projecten. Blue Gate Antwerp is voor DEME een topreferentie op de thuismarkt die onze internationaal gerichte organisatie bevestigt als een betrouwbare en ervaren partij en een belangrijke aanbeveling is naar internationale klanten”

Parallel met de sanerings- en infrastructuurwerken start consortiumpartner Bopro met de duurzaamheidsregie en de vermarkting van Blue Gate Antwerp. De logistieke zone is intussen volledig ingevuld door drie ondernemingen: Van Moer Stevedoring, Montea en CityDepot.

Peter Garré, CEO van Bopro:

“Blue Gate Antwerp is ook voor Bopro een prioritair dossier dat aansluit op onze visie van duurzaam ondernemen in de bouw- en vastgoedsector. In de vermarkting zoeken we bedrijven die de ambities rond energie-efficiëntie, mobiliteit en cradle-to-cradle aanpak zien als een aanvulling op de realisatie van hun eigen bedrijfsstrategie en kan leiden naar groei én een CO2 neutrale economische activiteit”

Het consortium Blue O’pen gelooft dat door de ligging en de duurzame en innovatieve ambities Blue Gate Antwerp zal uitgroeien tot een voorbeeld van het bedrijventerrein van de toekomst.

De publiek-private samenwerking wordt in maart voorgesteld op de internationale vastgoedbeurs MIPIM in Cannes.

Kom meer te weten over Blue Gate Antwerp:
www.bluegateantwerp.eu
– Blue Gate Antwerp, een nieuw Bopro project

NIEUWS