Skip to main content

Bopro Award winner at BREEAM Awards 2019

06/03/2019

Op 4 maart werden de BREEAM Awards 2019 uitgereikt. Bopro ontving er voor het Falconhoven L-Blok Apartments project van CIP, de Homes-Design Stage Award.
Bekroond met een BREEAM Outstanding award in Design stage kunnen we met dit project daadwerkelijk de norm voor toekomstige woonprojecten vastleggen.

De eerste Awards werden uitgereikt op de Ecobuild beurs. Een beurs die destijds duurzaam bouwen in de kijker zette. Na een korte speech in een rumoerige ruimte op de beurs, werden de Awards uitgereikt en volgde een receptie voor een klein groepje gegadigden.

Vandaag is de uitreiking van de Awards uitgegroeid tot een stijlvol event, met Oscar allures en een Internationale uitstraling tot alle hoeken van de wereld. Inspirerende projecten gaande van Kazachstan tot Cuba worden in de bloemetjes gezet. Gans Europa van West naar Oost en van Zuid naar Noord is vertegenwoordigd. Tijdens de editie 2019 hebben vooral Zweden en Nederland een groot aantal genomineerde projecten en Awards binnengesleept. Maar ook in landen zoals Turkije, Roemenië, Polen, Spanje en België willen investeerders, ontwikkelaars en projectteams het verschil maken door te excelleren in duurzaam bouwen en hierdoor hun steentje bijdragen aan het terugdringen van de klimaatverandering.

Want dat is wellicht de grootste bijdrage van de BREEAM Awards. Tonen aan de buitenwereld dat het mogelijk is om op rendabele wijze en dus op een economisch verantwoorde manier voorbeeldgebouwen te ontwikkelen op vlak van duurzaamheid.

Uit de beoordeling van de jury blijkt trouwens dat het aspect duurzaamheid veel verder reikt dan de ecologische aspecten, maar ook de sociale integratie en economische impact een belangrijke rol spelen in de waarde creatie op lange termijn.

Het ecosysteem rond BREEAM en GRESB, die voor het derde jaar participeert in de Awards, brengt een positief verhaal. Vandaag zijn er 2,2 miljoen gebouwen geregistreerd en meer dan 500.000 werden reeds gecertificeerd. BREEAM werkt niet alleen op de nieuwe gebouwen maar streeft er ook naar om bestaande gebouwen te verbeteren door hun negatieve impact op de maatschappij te reduceren. Tevens kan BREEAM worden toegepast op de ontwikkeling van een community waar wellicht de grootste positieve bijdrage kan worden gerealiseerd.

De evolutie van de BREEAM Awards toont duidelijk aan dat de technologie en businessmodellen die duurzaam bouwen mogelijk maken in constante evolutie zijn. Wat gelukkig niet verandert, is de stijgende spanning onder de genomineerden wanneer het moment van de uitreiking nadert en de euforie bij de winnaars eens deze bekend worden gemaakt.

Bopro, vertegenwoordigd door Stefaan Martel ontving de Homes-Design Stage Award voor het Falconhoven L-Blok Apartments project. Een project dat Bopro begeleidt voor CIP. Falconhoven, met 3 verdiepingen en 51 appartementen kiest resoluut voor duurzaamheid. Er wordt met duurzame, onderhoudsvriendelijke materialen van de hoogste kwaliteit gewerkt, er worden energiebesparende maatregelen getroffen die niet alleen de maandelijkse energiefactuur doen dalen, maar ook de impact op het milieu verlagen. Niet alleen de ecologische impact wordt hier geminimaliseerd, dit complex toont dat ook sociale integratie en menselijk welzijn bouwstenen zijn van een duurzaam project. Gezondheid en comfort worden in dit project hoog in het vaandel gedragen. Het ontwerp zorgt voor een optimale lichtinval, een goede akoestiek en gezonde binnenlucht. CIP biedt een duurzaam, toekomstbestendig appartement aan waarin levenslang wonen mogelijk is. Tijdens de uitvoering volgt Bopro het dossier verder op, met de ambitie om voor dit project in Post-Construction Stage de hoogste BREEAM score voor residentiële projecten in België te behalen.

NIEUWS